2020-08-27 10:34:18• hírek • Bede Emőke

Tizennyolc éves fiatalembert tartott rabszolgaként egy szatmári férfi

Fotó: Szatmár.ro archívum
Fotó: Szatmár.ro archívum

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság szatmári irodájának ügyészei kedden 24 órára őrizetbe vettek egy 39 éves férfit, akit emberkereskedelem bűntettének elkövetésével gyanúsítanak.

Az ügyben lefolytatott nyomozás során a DIICOT ügyészei megállapították, hogy a szóban forgó személy még 2019 nyarán hálózta be a 18 éves fiatalembert, akit megfosztott személyazonossági igazolványától, majd fizetetlen munkára kényszerített, illetve testi és lelki terrorban tartott. A kegyetlenkedéseknek 2020 júniusában lett vége, amikor is a fiúnak egyik éjszaka sikerült kiszöknie a lakhelyéül szolgáló garázsból, mely a gyanúsított családi házának udvarán állt. A meggyötört fiatalember szökése után azonnal értesítette az esetről a rendőrséget.


Mint kiderült, az áldozatnak a 39 éves férfi havi 200 eurónyi fizetést, megfelelő szállást és étkeztetést ígért, ám mindebből semmi sem vált valóra. A 18 éves fiút munkára kényszerítette, melyet fizetés helyett testi és lelki bántalmazással hálált meg. Mi több, a rabszolgasorsban tartott fiatal folyamatos megfigyelés alatt állt, így előzve meg egy esetleges szökést.


A nem mellesleg epilepsziával is küzdő fiú nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást sem, ám az orvosra nem csak a rohamokkal járó betegség miatt lett volna szüksége, hanem azért is, mert „gazdája” rendszeresen verte, melyhez kábeleket, kalapácsot, lapátot és láncokat használt. Arról, hogy a bántalmazás milyen hosszan folyt, jól árulkodik a tény, hogy a fiú fejét, felső testét és karjait számos seb és sebhely borította, melyek a törvényszéki orvostani jelentés szerint még 2020 április-májusa környékén keletkeztek.


A vizsgálat emellett arra is fényt derített, hogy a gyanúsított több képet és videót is készített a megalázott fiatalemberről, majd ezeket feltöltötte az internetre is. S ha ez még nem volna elég, az ügyészek megállapították azt is, hogy 2018-2019 között a férfinak egy másik rabszolgája is volt. A 22 éves fiatalembert ugyanúgy munkára kényszerítette, illetve testileg és lelkileg is bántalmazta. Hogy ezzel a fiatalemberrel végül mi lett, arról a nyomozó hatóság nem közölt információkat.


Az ügyben készült dossziét a DIICOT továbbította a Szatmár Megyei Törvényszéknek, mely NEM hagyta jóvá az előzetes letartóztatási kérelmet, így a férfi egy hűvös cella helyett házi őrizetben töltheti a következő 30 napot.

Az ügyben a nyomozás folytatódik. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: